De laatste nieuwtjes lees je hier.......

De 6-jarige Julia en haar ouders werden op oudejaarsavond compleet verrast met een zeer gulle cheque van frietkraam Petatte Jan. De opbrengst van een jaarlijkse oliebollenactie in Buchten om zieke medeburgers een hart onder de riem te steken.

Jennifer en Jan Graus zaten op oudejaarsavond met hun dochtertjes Julia (6) en …(3?) thuis op de bank aan de Dorpstraat in Buchten. „Met zijn viertjes waren we, K3 stond aan, oud en nieuw aan het vieren.” Rond acht uur werd er aangebeld. „Daar stonden Danny Maas met zijn vrouw en dochter voor de deur. Ik dacht: die komen ons oliebollen brengen, want Danny runt in het dorp frietkraam Petatte Jan. Hij bakt op oudejaarsdag altijd oliebollen en wafels.”

De verrassing was veel groter dan ze hadden durven dromen. „In de keuken haalde Danny een envelop tevoorschijn. Daar zat maar liefst 1400 euro in. Voor Julia, zei hij. We waren sprakeloos”, vertelt Jennifer. „Geen van ons hield het droog”, aldus Danny.

Bij de 6-jarige Julia werd enkele jaren geleden een hersentumor geconstateerd. Jennifer: „Toen stond voor ons als ouders de wereld stil.” Er volgde voor het jonge gezin een zwaar traject met een hersenoperatie, chemotherapie, en dagelijkse medicatie voor de jonge Julia. „De laatste MRI-scan gaf geen volledige duidelijkheid, maar ze heeft een grote overlevingskans.” Julia heeft door de tumor het zicht in één oog verloren. „Met haar andere oog ziet ze nog voor twee procent.”

De envelop met 1400 euro is de opbrengst van de oliebollen- en wafelactie die Maas sinds vier jaar jaarlijks op oudejaarsdag houdt voor goede doelen. „Elk jaar tover ik op oudejaarsdag de frietwagen van Petatte Jan om tot gebakkraam. In 2020 kreeg een goede vriend van me de diagnose kanker. Een jong gezin waarvan door de ziekte van de vader het leven compleet op zijn kop werd gezet. Ik besloot de oudejaarsopbrengst aan hem en zijn gezin te schenken, om er iets moois mee te doen. Sindsdien kies ik elk jaar een waardevol doel in het dorp en omgeving.”

Er volgden meer eindejaarsacties. Zoals voor een goede vriend wiens vrouw ernstig ziek is. „Zij wilde nog eens met kinderen en kleinkinderen naar Eurodisney. Dat bracht 1000 euro op.” En voor een jongen uit Born. „Hij was aan bed gekluisterd en onderging een operatie in Barcelona. Afgelopen jaar kwam hij zelfstandig lopend oliebollen afhalen. Daar doe je het voor.”

Julia zit inmiddels in groep drie van basisschool de Kingbeek in Grevenbicht. Moeder Jennifer: „Ze is bedreven in het lezen van braille. Als ouder hoop je op een fijne toekomst voor je kind. Je weet nooit hoe het verder zal gaan met het ziektebeeld, maar Julia geeft ons energie. Ze is slim en vrolijk. Ze laat zich niets zeggen, en heeft veel vriendinnetjes.”

De oudste dochter van het jonge gezin Graus mag mede bepalen wat er met de gulle schenking wordt gedaan. Jennifer: „Ze wil naar Eurodisney in Parijs.” Ze zal moeten wachten tot het najaar. „Want ik sta op het punt van bevallen van een zoontje, ons derde kind. Zo’n weekendje uit is leuker als het net iets verder is. Een mooi vooruitzicht.”

Danny Maas: „We hebben dan wel Julia en haar ouders blij mogen maken, zelf zijn we ook trots op de geweldige hulp van onze medewerkers hierbij, en dankbaar om zulke dingen te kunnen en mogen doen voor anderen. En ik verheug me nu al op de mooie tekeningen die Julia heeft beloofd te maken.”

Wat gij niet wil dat u gefriet, friet dat ook een ander niet